Studeren in het buitenland

Vele studenten zijn je voorgegaan, ze hebben de gedachten gehad om in het buitenland te gaan studeren. Waarschijnlijk ben je zelf op het punt gekomen dat je hier ook interesse in hebt gevonden of op zijn minst bekijkt wat de mogelijkheden zijn. In je zoektocht naar informatie over studeren in het buitenland ben je beland op deze website. Hoe word je nu wegwijs in de tal van mogelijkheden die er zijn om te studeren in het buitenland?
Om te beginnen zul je voor jezelf duidelijk moeten hebben wat precies de mogelijkheden zijn. Wanneer kun je beginnen met studeren in een ander land? Is dit de start van het nieuwe jaar of wanneer je een bepaald aantal studiepunten (ects) bereikt hebt? Wil je een compleet nieuwe studie volgen of wil je een deel van je huidige studie volgen op een hogeschool of universiteit in het buitenland?

Het is belangrijk de volgende punten voor jezelf te beantwoorden:

 • Wanneer kan ik beginnen met mijn studie in het buitenland?
 • Vereist mijn huidige hogeschool of universiteit nog wat extra’s van mij of loop ik vakken mis?
 • Welke studie of deelopleiding kan (of moet) ik volgen in het buitenland?
 • Hoe lang duurt mijn studieperiode in het buitenland?

Tal van deze vragen zijn administratief van aard, zo heeft bijvoorbeeld de duur van je studie in het buitenland invloed op bijvoorbeeld het zoeken van een woning in het buitenland of welke gevolgen dit zal hebben op je studiebeurs of het aantal studiepunten wat je dient te halen. Ook zitten aan de beurzen die verstrekt kunnen worden soms limieten qua tijdsduur met betrekking tot studeren in het buitenland.

Het is ook belangrijk om stil te staan dat veel landen een ander studiesysteem kent dan zoals we dit gewend zijn in Nederland. Inmiddels werken we met een Bachelor / Master structuur maar niet alle onderwijssystemen in het buitenland zijn op elkaar afgesteld.

Hou dus rekening met:

 • Verschillen in onderwijssystemen
 • Toelatingseisen
 • Studiepunten (ects)

Heb je inmiddels al een idee in welk land je graag zou willen studeren of laat je dit juist afhangen waar bepaalde Bachelor of Master opleidingen beschikbaar zijn? Is misschien de deelopleiding die je graag wil volgen in het buitenland wel beschikbaar in het land van jouw voorkeur?  Tal van zaken om nog uit te zoeken dus! Gelukkig zijn er tal van websites die je hierover kunnen informeren. Hopelijk kunnen wij je in de richting helpen omdat je misschien door de bomen het bos niet meer ziet.

Een van de belangrijkste onderdelen en onderwerpen die aanbod komt bij je besluitvorming over studeren in het buitenland is natuurlijk de financiering. Kan ik uberhaupt wel studeren in het buitenland als ik misschien niet rond kan komen? Je huidige baan of baantje zul je waarschijnlijk (tijdelijk) op moeten zeggen. Welke mogelijkheden zijn er met betrekking tot financiering. Verschilt deze financiering misschien wel per land? Op deze website kun je hier meer over te weten komen en we sturen je zo nodig in de goede richting.

3 thoughts on “Studeren in het buitenland

 1. bouckenooghe

  ik wil informatie welke beurs ik kan krijgen voor te studeren in de v.s (miami) hotel -toerisme

 2. Amy Meijne

  Hallo,

  Mijn naam is Amy Meijne en ga 23 september beginnen aan een studie diergeneeskunde in Belgie, Gent voor 6 jaar. Nu woon ik in Nederland. Ik vroeg mij af of u mij misschien wat meer informatie kan geven over de Erasmusbeurs en over eventuele andere beursen om makkelijker rond te komen in Belgie. Alvast bedankt!

  Ik hoop snel iets van u te vernemen!

  Met vriendelijke groet,
  Amy Meijne

 3. Esma

  Hallo,

  Mijn naam is Esma en wil graag studeren in Nederland. Ik woon nu in Turkije. Ik vroeg mij af of u mij misschien wat meer informatie kunt geven over de toelating tot het Erasmusprogramma/opleidingen. Volgens mijn school in Turkije is er geen enkele mogelijk meer om toegelaten te worden. Klopt dit?
  Is er misschien nog een mogelijkheid door een toelatingsexamen van jullie kant of wellicht een andere mogelijkheden. Alvast bedankt.

  Ik hoop snel iets van u te vernemen.
  Heeft u wellicht ook een rechtstreeks telefoonnummer waarop jullie bereikbaar zijn.

  Met vriendelijke groet,
  Esma

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.