Erasmus programma

Het Erasmus programma, wat is dat nou precies? Het Erasmus programma is een in 1987 opgericht programma. Het is een initiatief van de Europese Commissie voor het stimuleren van hoger onderwijs in de Europese Unie. Het Erasmus programma maakt onderdeel uit van het zogenaamde Leven Lang Leren Programma wat weer onder het SOCRATES programma valt.

Het doel van het Erasmus programma, en dat begrijpen we natuurlijk al te goed, is het stimuleren van uitwisseling tussen studenten. Het maakt niet uit of dit dan voor studie of stage is. Naast alle EU-landen doen ook Noorwegen, IJsland, Liechtenstein en Turkije mee met dit project. Voor Zwitserland is er een speciaal soort regeling die vanuit de zwitserse regering geinitieerd wordt. Zo is het toch ook mogelijk om op uitwisseling te gaan naar Zwitserland en daar alsnog een financiele ondersteuning voor te ontvangen.

Volgens bronnen zijn op dit moment meer dan 3100 hogescholen en universiteiten uit 31 landen ingeschreven aan het ERASMUS programma. Meer dan 1.9 miljoen studenten zijn je al voorgegaan en hebben gebruik gemaakt van het programma. De doelstelling van de Europese Unie is dat in 2012 meer dan 3 miljoen studenten een Erasmusprogramma hebben mogen meemaken. Nederlandse studenten overigens lijken niet snel te porren voor een uitwisseling in het buitenland. Hopelijk kan deze site ertoe bedragen om meer informatie en vooral ook ervaringen over het erasmus programma met jullie te kunnen delen.

Iedere aangesloten school heeft voor het erasmusprogramma een coordinator. Ga dus op jouw hogeschool naar het buitenlandbureau voor meer informatie hoe jouw school hiermee omgaat!

Voorwaarden voor Erasmus programma:
Om voor het erasmus programma in aanmerking te komen is het allereerst natuurlijk ingeschreven te staan bij een onderwijsinstelling van het hoger onderwijs en daarbij ook het eerste jaar (meestal propedeuse) afgerond te hebben. In het geval van een stage is het ook toegestaan om al in het eerste jaar aanspraak te maken op het erasmus programma. Om in aanmerking te komen voor het erasmus programma moet je ook inwoner zijn van een van de landen die meedoen aan het programma of in het bezit zijn van een verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd.

Studenten die meedoen met het erasmus programma die studeren dus voor een periode van minimaal 3 maanden in een ander Europees land. Het erasmus-programma zorgt ervoor dat de periode in het buitenland ook nog eens officieel erkend wordt.

Afhankelijk van de gastinstelling moet je nog extra collegegeld te betalen voor de betreffende instelling. Hierover is echter onduidelijkheid en laat je dus vooraf goed informeren!

Ben jij ook klaar om de ervaring te hebben van het meemaken van het erasmus programma? Of wil je er nog wat meer over weten? Lees gerust verder en sla vooral ook de ervaringen niet over! Ook kun je de film L’auberge Espagnole eens gaan kijken – die gaat namelijk ook helemaal over ‘op erasmus’ gaan!

3 thoughts on “Erasmus programma

  1. Ismail

    Op dit moment ben ik bezig met mijn scriptie en ben dus bijna klaar met mijn studie (HBO-bachelor). Echter zou ik nog master willen doen in Engeland wat 11 maanden duurt. Hoe moet ik dat aanpakken? moet ik dan nog steeds ingeschreven staan op mijn huidige instelling na mijn diploma?

  2. B

    Ik wil graag net zoals A een email sturen ipv hier een reactie achterlaten.. Iemand enig idee naar welk mailadres dit zou moeten?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.