Stage in Berlijn

Marjolein van der Kolk liep in 2007 stage in Berlijn bij een online community, ze deelt graag haar buitenlandstage ervaring:

Het zoeken van een stage in Berlijn:

Ik zeg het maar eerlijk; een stageplaats in Berlijn vinden is niet echt makkelijk. Het feit dat Berlijn voor zowel Duitsers als buitenlanders een gewilde stad is zorgt ervoor dat iedereen zijn gelukt zoekt in deze Duitse hoofdstad. Om het extra lastig te maken heb je veel concurrentie van Duitsers die vloeiend zijn in de taal en vaak al een diploma en wat werkervaring in de pocket hebben. Vaak gehoorde afwijzingen bij mij waren dat ik te jong was met mijn 18 jaren en dat het ontbrak aan werkervaring (what else is new?).

Maar, wie niet waagt wie niet wint. Er zijn genoeg kansen want steeds meer multinationals vestigen zich in Berlijn. Ook als je geen natuurtalent bent in de Duitse taal kun je dus in Duitsland terecht. Zelf had ik het voordeel al een aardig woordje Duits te spreken en dat maakt de vacaturejacht in Berlijn wel wat makkelijker. Er zijn genoeg websites te vinden via Google.de die zich specifiek richten op het aanbod van stagevacatures. Een simpele zochtocht op “Praktikum Berlin” moet al behoorlijk wat resultaat opleveren.

De stage:

Na ongeveer 30 sollicitatiebrieven en 6 gesprekken verder had ik dan eindelijk mijn droomstage te pakken.

De stages in Berlijn duren net als in Nederland meestal ongeveer 20 weken. Naast het simpel meelopen in een bedrijf verwachten veel bedrijven in Berlijn dat je proactief aan het werk gaat en dat je al enige werkervaring hebt. Gelukkig is het in Duitsland heel gangbaar om stage te lopen (een Praktikum), veel bedrijven hebben hier dan ook wel ervaring mee.

Ondanks dat je op internet veel leest dat de bedrijfscultuur in Duitsland heel strict en hiërargisch is heb ik daar in Berlijn bijna niets van gemerkt. Het schijnt in Berlijn in vergelijking met andere Duitse steden ook best mee te vallen. Ik was in ieder geval blij mijn baas gewoon met “du” aan te kunnen spreken in plaats van het eeuwige “ge-Sie”. Daarnaast was het ook erg prettig dat mijn ideeën werden gewaardeerd.

Vergoeding:

Enkel rondkomen van je Erasmusbeurs en studiefinanciering is, ook al is Berlijn niet duur, toch wat lastig. Gelukkig geven de meeste bedrijven wel een vergoeding aan de stagiaires. Verwacht geen gouden bergen maar een bedrag tussen de €200 en €300 is wel realistisch voor een stage op HBO niveau. Omdat uitgaan, wonen en boodschappen in Berlijn vrij goedkoop zijn kun je je daar prima een half jaar vermaken.

Aan alles komt een einde:

Hoewel je het aan het begin van je stage niet denkt zijn 20 weken voorbij voor je er erg in bent. Ook dan krijg je weer een leuke Erasmusbeurs en bovendien kun je weer een stukje extra werkervaring op je CV bijschrijven. Dat maakt het zoeken van een volgend baantje weer wat makkelijker!

Marjolein schrijft nog altijd over Berlijn. Meer schrijven en informatie over Berlijn vind je op haar Berlijn Blog.

Wil jij ook je Erasmus ervaring met ons delen? Stuur je ervaring dan bij ons in!
[table id=3 /]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.