Studeren in Berlijn – Erasmusstudie Commerciele Economie

Marjolein van der Kolk studeerde in 2006 en 2007 in Berlijn aan de Fachhochschüle für Wirtschaft en deelt graag haar ervaring over studeren in Berlijn:

Hoe het begon:

Toen ik in 2006 commerciele economie studeerde aan de HES (Hogeschool voor Economische Studies, nu HvA) in Amsterdam kreeg ik de kans om voor mijn studie een half jaar in het buitenland te studeren. Ik kon ervoor kiezen om te gaan studeren in Berlijn maar ook steden als Londen, Madrid of Düsseldorf. Omdat ik zelf naar een Engels-, of Duitstalig land wilde, en Londen toch wel vrij prijzig was, heb ik gekozen om naar Berlijn te gaan. Gek genoeg kozen weinig mensen ervoor om in Berlijn te studeren dus mijn plek was al snel garant gesteld! Op mijn hogeschool kon ik de formulieren voor de Erasmusbeurs invullen, nadat deze door het International Office van de HES was ondertekend zou niets mijn studie in Berlijn nog in de weg staan. Voordat de studie begon kregen we het gehele begrote bedrag van de Erasmusbeurs uitgekeerd, dit kwam voor vijf maanden neer op zoʼn €1400. Leuk om je semester in Berlijn mee te beginnen!

Hallo Berlijn!

In september 2006 was het dan zover, ik ging in Berlijn studeren! Gelukkig heeft de HES een nauwe relatie met de FHW (de Fachhochschüle für Wirtschaft) en hebben zij ervoor gezorgd dat wij zonder zorgen een kamer konden bemachtigen in Berlijn. Daar krijgen wij onze eerste verrassing, een studentenkamer in Berlijn kostte voor ons slechts €160. Voor dat geld kwamen we in een Studentenwohnheim te zitten, wat niet veel meer is dan een studentenhuis. In dit huis zaten vele verschillende studenten uit de hele wereld, zo deelde ik mijn verdieping met studenten uit Frankrijk, Duitsland, Engeland en zelfs Ghana. Hoewel het af en toe wel even doorbijten was in een vieze keuken heb ik er vooral een hele leuke tijd gehad met de beste studentenfeestjes en gezelligste barbecues.

Er moet ook gestudeerd worden:

Op de FHW in Berlijn werden we goed verwelkomd met welkomstfeestjes, privé begeleiders een een begripvol international office. Ook konden we voor aanvang van de studie twee weken gratis een cursus Duits volgen. De vakken die ik moest volgen aan de FHW waren helaas door de HES redelijk strict vastgesteld en ik moest het doen met vakken als Handelsmarketing, Internationales Marketing, Engels en sociaal verantwoord ondernemen.

In Duitsland verloopt het studeren iets anders dan we in Nederland gewend zijn. De meeste colleges duuren zoʼn vier uur waarin er hevig werd gediscussieerd onderling. In het Duits uiteraard. Ik heb nooit durven verwachten dat mijn Duits zich zo snel zou verbeteren. Hoewel ik angst had voor de presentaties en de mondelinge en schriftelijke exames viel het niveau van de studie in Berlijn me alles mee. Het begrip van de docenten kan hierbij ook een rol hebben gespeeld.

Maar ook genieten:

Naast het studeren moet er natuurlijk ook genoten worden, en daar had ik gelukkig alle ruimte voor! Met de Erasmusbeurs die ik ontving en wat spaargeld kon ik prima rondkomen in Berlijn. De studie kostte niets extraʼs en leven in Berlijn is niet duur. Uitgaan en wat cultureel verantwoorde uitstapjes konden daar prima bekostigd worden. Een OV-kaart voor Berlijn kregen we gelukkig van de FHW. Het uitgaansleven in Berlijn is geweldig en de stad biedt voor ieder wat wils!

Marjolein schrijft nog altijd over Berlijn. Meer schrijven en informatie over Berlijn vind je op haar Berlijn Blog.

Wil jij ook je Erasmus ervaring met ons delen? Stuur je ervaring dan bij ons in!
[table id=3 /]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.